Razlozi zbog kojih ne živimo slobodni

posted in: Blog tekst | 0

Razmišljajući o zakonu, Pavao je napisao: “Isus nas je oslobodio da budemo uistinu slobodni. Držite se dakle odlučno i ne pustite se ponovo staviti pod jaram ropstva. “(Galaćanima 5,1). Princip je jasan: Nemojte stavljati glavu kroz jaram i nositi onaj teret koji je Isus već nosio. Nemojte se vraćati na staro. Vi ste slobodni.

Kršćani su oslobođeni; Ali mnogi ne izabiru živjeti slobodno. Oni znaju istinu, ali oni ili ne žele ili vjeruju da ne mogu napustiti jaram ropstva. U nastavku su pet objašnjenja od ljudi koje znam i volim, zbog čega oni misle da su još uvijek zaglavljeni u ropstvu.

“Ne mogu se promijeniti.”

Perspektiva: Vjerujem u laž da se ne mogu promijeniti negirajući istinu da sam već u procesu mijenjanja.

Na primjer, žena je došla k meni i rekla: “Pastor Mark, ne mogu se promijeniti.” Rekao sam: “To je laž. Znate li Isusa? ” Rekla je: ” Znam Isusa.” Rekao sam: ” Tada si se već promijenila. Morate znati da vas Isus već mijenja, Isus može promijeniti vaš život. Ne morate se sami mijenjati; Isus vas mijenja. ”

“Bojim se promjene više od robovanja grijehu.”

Perspektiva: Znam što je ropstvo; Ne znam što je sloboda. Znam kako je to u mojoj prošlosti; Ne znam kako je to u mojoj budućnosti. Radije bih otišao s onim što znam, nego vjerujući Gospodinu koji poznaje budućnost.

“Ja sam okrenut odanosti svojoj osobnoj i obiteljskoj povijesti.”

Perspektiva: Imam identitet. Moji prijatelji me vide na takav način. Moja obitelj me vidi na takav način. Moji suradnici me vide na takav način. Ako počnem obožavati Boga i počnem se mijenjati, postat ću samokritičan a oni će me poniziti. Možda će me čak i odbiti. Moram biti vjeran svojoj obitelji. Moram biti vjeran mojoj povijesti. Moram biti vjeran mojoj utrci. Moram biti vjeran svojoj kulturi. Moram biti vjeran mojem slučaju. Moram biti odan mojem plemenu.

“Vraćam se u robovske navike.”

Perspektiva: Pod stresom sam, pa skinem nešto nestašno s interneta. Ili, postigao sam nešto i dopustio sam sebi malo grijeha za nagradu. Ili, nešto mi se loše desilo i počnem piti da ublažim bol. Ili, nešto se dobro događa, pojedem dvije kile sladoleda. Ne mogu odbaciti loše navike.

“Prepuštam se samozavaravanju robovanja iz prošlosti. “

Perspektiva: Nedostaju mi stari dani.

Kad čitamo priču o putovanju Izraelaca u Obećanu Zemlju, vidimo da je samozavaravanje svojom prošlošću bio njihov stav nakon što su napustili Egipat. U Egiptu su bili u ropstvu, a oni su plakali Bogu da ih izvede i spasi. Poslao im je Mojsija. Razdijelio je Crveno more. Bili su slobodni. Ali čim su se okolnosti u pustinji otežale, počeli su se obmanjivati tako što su čeznuli za “starim danima” u Egiptu. Žalili su se Mojsiju: “Tko će nam dati meso za jelo? Bilo je bolje za nas u Egiptu “(Brojevi 11,18). Gledali su unatrag na svoje dane ropstva kao da je to bilo vrijeme slobode.

Mnogi od nas su se našli sa sličnim obmanjujućim stavom. Nakon što nas Bog izvuče iz situacije, pogledamo unatrag i kažemo: “O, to su bila dobra vremena.” Ne, nisu. To nisu bila dobra vremena, i neće doći dobra vremena ako ponovno oživljavamo stara. Netko tko bježi od lošeg odnosa može se osvrnuti i razmišljati: “Pa, on me udario, ali bio je dobar momak.” Dobri momci ne udaraju. To su bili loši, loši dani. Kada se sjetimo kako nas je prijašnji život izudarao, moramo pobjeći i ne osvrtati se u nazad.

Jeste li ikad upoznali nekoga tko je nedavno postao kršćanin, no ubrzo se osvrnuo na svoj prijašnji život i poželio mu se vratiti? “To su dobri stari dani. Nedostaju mi ti dani. Čovječe, želim da se ništa nije  promijenilo. Sve je bilo super dok se Isus nije pojavio.” Ovo zvuči smiješno, ali ponekad upravo tako  razmišljamo. Mijenjamo stvarnost za fantaziju. Neki od naših prijatelja se mogu ponekad okupiti i malo maštati o “starim danima”, koji su možda bili ispunjeni pijanstvom, ludosti i patnjom. Neki od nas bili su žrtve zlostavljanja. Za mnoge, najbolje je ostaviti prošlost prošlosti.

Biblija nam govori da je ova vrsta nostalgije za prošlošću bezumna. “Ne reci: “Zašto su nekadašnji dani bili bolji od ovih? ” Jer nije od mudrosti da to pitate” (Propovjednik 7,10). Bezumno je postavljati takva pitanja. To je mentalitet robova. “Prije nego što sam spoznao Boga, imao sam radost življenja.” To je mentalitet robova.