Image result for easter paganPotpuno sam svjestan značenja Božje pobjede nad smrću ali stalni podsjetnik na Kristovu žrtvu i uskrsnuće su obredi krštenje i sveta večera, niti Isus niti apostoli nisu ustanovili neki poseban praznik zbog događaja uskrsnuća. Masovno prihvaćanje kršćanstva kao religije među poganskim narodima europskog kontinenta prvih stoljeća donjelo je sa sobom i mnoštvo poganskih običaja i svetkovina koje su na “zgodan” način prekrštene u kršćanske blagdane. Naime poganima je bilo lako prihvatiti (jer su morali) kršćanstvo kada je car Konstantin rimski imperator proglasio kršćanstvo službenom religijom koju je osobno prihvatio ali im nije bilo tek tako lako prestati prakticirati dotadašnje navike i običaje.
Prvi razlog zbog kojeg mi uskrs kao blagdan nije neka sreća je miks poganštine i kršćanstva:

http://studentski.hr/vijesti/na-danasnji-dan/porijeklo-i-slavlje-uskrsa

Drugi razlog je puno važniji i u njemu leži povijesno ‘mađioničarsko’ teološki trik koji spada u onaj kontekst kojeg su apostoli navještali kao “tajna bezakonja koja dolazi”:

https://www.bitno.net/vjera/formacija/nedjelja-ili-subota/

Što je to kompromisno kršćanstvo iskemijalo i lako ostvarilo da se danas malo tko pita “Hej a zašto mi to tako?”
U gornjem tekstu je četvrta zapovijed o svetkovanju sedmog dana u tjednu kao dana od odmora/počinka ili Dana Gospodnjeg prikazana kao da je riječ o obrednim odmorima/počincima, što je potpuno krivo. Naime na hebrejskom shabbat znači odmor-počinak. Oni su imali obredne shabbate i tjedni shabbat (sedmi dan) koji nije vezan uz neki obred već uz moralni zakon, deset zapovjedi – četvrta zapovijed:

“Sjeti se subotnoga dana, drži ga svetim.Šest dana radi i obavljaj sve poslove svoje. Ali sedmi dan jest subota, dan odmora u čast Gospodu, Bogu tvojemu.Tad ne smiješ raditi nikakva posla, ni ti ni sin tvoj ili kći tvoja, ni sluga tvoj ni sluškinja tvoja ni stoka tvoja ni stranac, koji boravi kod tebe unutar vrata tvojih. Jer u šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, more i sve, što je u njima, ali sedmi dan otpočinu On. Zato je Gospod blagoslovio i posvetio subotni dan.” Izlazak 20,8

Pošto je Isus Krist uskrsnuo u nedjelju (prvi dan tjedna) ekipa se dosjetila kako da teološki opravda dotašnje svetkovanje prvog dana u tjednu posvećenog bogu sunca (Sonntag, Sunday…).
Ne samo da je ostalo na tome, već su se oni koji su ostali pri sedmom danu proglašavali fundamentalistima ili ekstremistima…duhovno zaostalima jer nisu shvatili novo stvaranje, novu nadu i još uvijek žive “po starom poredku stvari”.
Dakle moralna zapovijed je prikazana kao obredna a potom je slava sedmog dana u tjednu prenesena na prvi dan u tjednu zbog slave uskrsnuća u prvi dan tjedna – u nedjelju. Mnogi kršćanski teolozi naučavaju da je sedmi dan – subota dan odmora za Židove a ne i za kršćane, oni kažu da je subota dana Židovima. S druge strane nitko od njih ne dovodi u pitanje da je Božji nepromjenjivi moralni zakon dat cijelom svijetu, makar objavljen preko židovskog naroda. Izgleda (po mnogima) da od svih zapovijedi samo četvrta zapovijed važi za Židove ili još inovativnije… ta zapovijed se može mijenjati ovisno o religijskom-denominacijskom kontekstu, za neke je Subota, za neke Nedjelja, za neke Petak a za mnoge niti jedan poseban dan jer je Isus Krist ukinuo moralni zakon – deset zapovijedi smrću na križu!? Da, mnogi kršćani vjeruju da nas je Krist oslobodio od Zakona pa tako ne moramo držati dan od odmora (četvrta zapovijed). Apsolutno je jasno da smo pod milošću i da smo milošću spašeni a ne nekim svojim djelima, doprinosima ili zaslugama, međutim mnogima namjerno ili nenamjerno nije jasno da iako je uzrok našeg spasenja Isus Krist Sin Božji, vječni moralni zakon vrijedi i dalje, potreba za danom od odmora, danom posvećenom Bogu je vječna, ne ubi, ne kradi, ne svjedoči lažno…vječna potreba. Da čovjek nije pao u grijeh ne bi mu Bog trebao na pismeno dati zapovjedi jer u bezgrešnom stanju zapovjedi su u srcu a ne na hladnim kamenim pločama. Zapovjedi se žive kao što ih je Krist živio, malo je pričao o njima a savršeno ih je ispunio. Zapovjedi zvuče kao zapovjedi buntovnom nepokajanom srcu a oslobođenom srcu su dragocjene smjernice koje otkrivaju Božji karakter i “valnu dužinu” Nebeskog kraljevstva. Bezgrešno stanje i stanje pod milošću ne trebaju pisane zapovjedi jer ih je Bog ugradio u naša srca, naravno koliko smo mu to dopustili i koliko smo u vjeri, molitvi i mislima bili s Njim.

Za one koje zbunjuje koji je prvi a koji sedmi dan u tjednu:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nedjelja

Dakle kako da budem sretan za blagdan koji služi kao glavni argument krivoj teologiji?

Pokušaji promjene dana bogoslužja kroz povijest